vossapg.jpg (18223 bytes)
    vossapg   -  fly her   -  flysteder  -  distanseflyving  -  vossebilder   -  tandem  -  værside  -  overnatting  -  sikre sider              uk.gif (261 bytes)
 
ARKIV FOR 2003

31.12.03 Årets siste flytur

Bavallen hadde hangforhold en liten stund i dag, og Endre utnyttet tiden godt til årets siste hangtur. Flere piloter dukket opp etter hvert på denne kalde men vakre dagen.

endrenaert2.JPG (2831 bytes) endresol2.JPG (2639 bytes) endrehorgi2.JPG (2812 bytes) endrestart2.JPG (1836 bytes)

29.12.03 Vinterflyvingen i gang

Endelig åpnet fjellheisene og vinterflyvingen er i gang på Voss. Det blei flydd  en del turer fra Bavallen i dag. Baktrekk gjorde at det kun blei skliturer, men etter mange uker uten flyving smaker det også med en sklitur. 

08.12.03 Konkurranse i distanseflyving

Voss HPG-klubb har mange dyktige piloter og fint terreng for distanseflyving. For å stimulere til mer distanseflyving på Voss setter jeg opp premier til den første som flyr Voss - Ulvik hvert år, den som flyr lengst fra Voss HPK sine flysteder, og stor premie til den første som flyr Minigolfen-Ulvik tur- retur. Les mer om betingelser....

VIL DU FLY TERMIKK OG DISTANSE PÅ VOSS? STILL MED RADIO SÅ VI KAN KOMMUNISERE, OG VI ER ET TEAM! Å FLY PÅ TUR MED PARAGLIDER ER DEN STØRSTE NATUROPPLEVELSE SOM FINNES!

Geir Dyvik. mob 91392191


31.08.03 Sommeravslutning for Hangursbanen 31. august

Vår kjære Hangursbane avsluttet sommersesongen og stengte søndag 31. august. Den åpner igjen når skisesongen starter. De siste dagene i august var veldig ustabile, med kraftig overutvikling. Fredag 29. og lørdag 30. august var det flere cb i og rundt Voss som ga noen saftige byger om ettermiddagen og kvelden, men herlig temperatur og bra flyaktivitet fra Hanguren tidlig på dagen. Søndag kunne man se et markert værskille, med overutvikling mot øst, mens vestover var det nesten klart. Voss så ut til å ligge i riktig område. Jeg prøvde en tur vestover.

evkart.jpg (24711 bytes) GPS-sporlogg fra flyturen lastet ned til kart i LOGGBOKA på internett.

                   
Skybas var ca 1700m, og vinden svak sørlig. Det gikk greit med flyving vestover på skyene i 12-1600 moh til jeg var 5-6 km fra Evanger. Her var det  nordavind, og jeg blei spylt mer ned jo nærmere jeg kom lesida av Styve. Måtte bite i gresset og snu etter ca 14 km, et par kilometer før Evanger. Tilbaketuren gikk i ingenmannsland i 6-1200 meters høyde, hverken på skyene eller fjellene, men hadde fordel av svak medvind. Skulle tatt litt mer høyde i Dyrvedalen, for med 40-50 meter over tretoppene kom jeg såvidt over Kvålsåsen. Det var veldig spennende en stund. Gikk gjennom ei lita 6-erboble i Dyrvedalen, men den var så skarp at jeg ikke vågde skru den! Landa på minigolfen, veldig fornøyd med at jeg kom meg hjem.



30.08.03 I trøbbel med wingover

rwo.jpg (4773 bytes)Høye wingover kan være farlig for den som ikke kan det. Jeg kan vel si at jeg IKKE kan det! Lørdag 30. august starta jeg for tidlig til å ta termikken fra Hanguren og falt kjapt gjennom. Over Vangsvatnet prøvde jeg noen wingover. Ville ta i litt eksta, og plutselig var jeg i trøbbel. Opphenger, kravatt! Det skjedde veldig fort. Rett inn i kraftig stupspiral. Prøvde å steile ut vingen, men klarte det ikke. Måtte vikle inn styrelinene to ganger før jeg klarte å kollapse vingen. Tungt som f....Kom meg tørrskodd i land, men det var på håret!

Feilen jeg gjorde var bl.a. at jeg begynte for tidlig på neste sving. Ved inngangen til høyre wingover ved kraftig vektforskyvning mot høyre, blei venstre vingetipp avlastet, rullet inn og hengte seg opp i linene. I stedet for å svinge til høyre, blei jeg slynget til venstre med stor kraft, rett inn i stupspiral!
Karl Slezak fra DHV har skrevet en artikkel om fenomenet hvor han advarer spesielt mot wingover i lav høyde. Denne har jeg oversatt og lagt ut på Sikre Sider: Wingover. Han beskriver feilen og fenomenet direkte som jeg opplevde det. Les og lær!


29.06.03:
Ekstremsportveko 2003, mine bilder, resultatliste distansekonkurransen

Helikopter.JPG (7971 bytes) looping.jpg (2131 bytes) Nodskjermkast.JPG (6658 bytes)


Så er veko over med gjennomført sikkerhetskurs,  distansekonkurranse (resultatliste), acrokonkurranse, presisjonslandingskonkurranse acrokurs og flåtelandingskonkurranse. Over 200 piloter besøkte Voss denne uka. Vi fikk noen fantastiske flydager de tre siste dagene med skybas opp til 2500 meter, så distansekonkurransen blei svært vellykket. Mange satte personlige rekorder både i høyde og distanse. Torsdag fløy 12 piloter til Gudvangen, fredag havna en gjeng i Vik i Sogn (ca 50km), og lørdag var det mange som landa i Ulvik (ca 35km). Lengste turen gikk til Garen på Eidfjordfjellet med 56 km. (Se bildeserie)
 
Jeg hadde ansvar for distansekonkurransen og var sikkerhetskoordinator for paragliding under veko.   
KartDistanser.JPG (83052 bytes)
  Distansekart fra veko

Søndag 22.juni:
Åpning av veko. Flott denmonstrasjonsflyving med paraglidere på ettermiddagen i sol og fine forhold.

Mandag 23.juni:
Jeg kom til Voss i dag. Grått og trist. Regn stort sett hele dagen.
- Sikkerhetskurset startet. Teori.
- Acrokurset startet. Teori.


Tirsdag 24. juni:
Grått og regnfullt. Det blei flydd en del skliturer og sikkerhetskurset kom i gang med flyving.
- Sikkerhetskurs
- Acrokurs


Onsdag 25.juni:
Overskyet om morgenen men opphold. Oppklarning og fine termiske forhold fra kl 13-14:00. Skybas løftet seg kontinuerlig utover dagen. Mange piloter fløy lokalt i termikk over Hanguren. Sindre Hauglum fra Sogn PG-Klubb fløy vekas første, lille distansetur til Bordalen; 7,3 km.
- Sikkerhetskurs med mange flyturer
- Acrokurs
- Spotlandingskonkurranse


Torsdag 26.juni:
Perfekte flyforhold. Det var helt blått om morgenen før de første cumulusene begynte å poppe i 10-tida. Vindstille og varmt nede, og ubetydelig høydevind. Skybas 2200-2300 moh over Hanguren. Mange piloter fikk sine første besøk over 2000 moh denne dagen, og en del dro på distansetur nordover forbi Lønahorgi i 12-13:00 tiden. 12 piloter landa i Gudvangen (ca 35 km) og flere Myrkdalen før Vikafjellet. Det kom litt solgangsbris fra vest i to-tida og da blei det vanskeligere å ta termikken og komme høyt.
- Sikkerhetskurs fikk gjennomført mange flyturer
- Acrokurs
- Test av pg-dropp fra helikopter om kvelden.
Jeg kom seint opp på start på grunn av arbeid i sekretariatet, og var ikke i lufta før nærmere 15:00. Da var det kommet solgangsbris fra vest og vanskelig å komme opp over Hanguren. Det blei en fin tur likevel da jeg endelig fant ei deilig 4-erboble som gikk til 2200 moh. Men hovedfeltet var stukket mot Gudvangen to timer tidligere og hadde stort forsprang. I Myrkdalen slapp jeg meg ned for å sjekke en glider som var landa i bjørkeskogen. Etter det sleit jeg med å komme opp igjen, og valgte å snu og lande i Myrkdalen der en pg-bil venta. Det begynte å bli seint.


Fredag 29.juni:
Blått om morgenen, seinere cu med skybas på 2400- 2500 moh og svake vinder. Det var termiske hangforhold tidlig, og de første skjermene hang på Hanguren før kl 11:00. Mange distansepiloter stakk nordover for å fly over Vikafjellet. Ved Vinjo, ca 2 mil fra Voss, var det samlet hele 20 piloter i ei boble. Noen piloter kom seg helt over Vikafjellet og landa i Vik i Sogn (ca 50 km), mens de som ikke hadde nok høyde måtte ned i Framfjord (5-6 piloter) eller landa oppå platået. Morten Steffensen fløy til Vikafjellet og manglet kun et par hundre meter på å fly helt tilbake til Minigolfen, - en samlet distanse på ca 65 km.
- Sikkerhetskurset ble avsluttet
- Akrokonkurranse med pg-dropp fra helikopter
- Flåtelandingskonkurranse
Jeg kom meg litt tidligere på start i dag, og var i lufta 13:45, bare en time etter "hovedfeltet". Gikk rett i skybas  på ca 2300 moh fra start og fløy østover mot Ulvik. Geir Henning hang seg på. God høyde mot Øvre Granvin hvor jeg fløy med ørene inne og full stirrup med sakte stig under er sky som sugde bra. Så ei interessant skygate på andre siden av fjorden, så jeg kryssa over mot Bu hvor det er store landingsjorder. Stakk på 2550 moh og hadde 1900moh da jeg nådde land på andre sida! Geir Henning fulgte etter og landa på ferjeleiet. Sleit i 20 minutter ved Bunuten før jeg fikk skybas og stakk innover vidda under skygata som var i ferd med å tørke opp. Måtte slippe meg ut ved Ænes og tanke mere høyde. 2500 moh ved Øvre Eidfjord ga nok høyde til å skli over til Garden på Eidfjordfjellet, 800 moh. Landa nærmere 18:30. Det blei 56,0 km og en flott tur i storslått natur! Haik tilbake med en fallskjermhopper og rakk akkurat dagens video.


Noen bilder fra turen:
L270306GranvinsvatnetGeirHenning2.JPG (5197 bytes)
Geir Henning over Øvre Granvin
L270603Sorfjorden.JPG (5326 bytes)
Utsikt innover Sørfjorden
L270306MotEidfjordHoyt.JPG (5100 bytes)
Mot Eidfjord

Lørdag 28.juni: Siste flydag i veko. Litt skyet om morgenen, men det klarnet snart opp til flotte flyforhold. Svært varmt. Det blei stor flyaktivitet, og man kunne telle ca 60 skjermer i lufta over Hanguren i ett-tida; - ca 40 skjermer på termisk hang litt høyere enn start og 20 skjermer i skybas under ei enslig cu på ca 2300 moh. Dette må være ny rekord i antall skjermer over Hanguren, og et vakkert syn for en pg-pilots øye. Mange distansepiloter fløy østover med landing i Ulvik og Osa (35-40km).
Ut på ettermiddagen overutviklet det i vest og det kom sterk solgangsbris med noen kraftige regnbyger på kvelden. Enkelte piloter kom seg ikke ned i tide da vinden økte på, slik at de fikk problemer med å nå landing. Heldigvis gikk det greit med alle.
- Akrokonkurranse med pg-dropp fra helikopter
- Dropp av tandemparaglider fra helikopter

Jeg fløy ikke denne dagen fordi det var mye å gjøre og jeg måtte ha ferdig resultatlistene for distansekonkurransen til 18:30. Noen resultater er listet under.

DISTANSEKONKURRANSE:
Sammenlagt 3 turer:
FLÅTELANNDINGSKONKURRANSE:
1. Gunnar Sæbu, Oslo PGK 128,8 km 1. Øyvind Kindem, Voss HPGJK   004 cm
2. Peder Sperstad, Oslo PGK 128,8 km 2. Stina Hordnes, Voss HPGK 135 cm
3. Paal Wiik, Jæren HPGK 125,7 km 3. Frank Frammestad, Gulen HPGK 222 cm
4. Sindre Hauglum, Sogn PGK   97,5 km 4. Arvid Håland, Voss HPGK 252 cm
5. Lena Abotnes, Jæren HPGK          89,8 km 5. Kristian Hagen,    310 cm
.
Lengste distansetur: PRESISJONSLANDINGSKONKURRANSE:
1. Geir Dyvik, Voss HPGK 56,0 km 1. Paal Wiik, Jæren HPGK    00,3 cm
2. Bjørn Skarpås, Nidaros LSK 52,1 km 2. Halvor Landsverk, Bergen HPGK 06,0 cm
3. Gunnar Sæbu, Oslo PGK 51,5 km 3. Vegard Gabrielsen  12,0 cm
4. Ronny Helgesen, Oslo PGK 51,4 km 4. Ronny Olsen, Bergen HPGK 13,0 cm
5. Peder Sperstad, Oslo PGK 51,1 km 4. Andvik 13,0 cm
4. Pål Rognøy, Jæren HPGK 13,0 cm
ACROKONKURRANSE:
1. Raul Rodriguez, Spania           
2. Félix Rodriguez, Spania
3. Horacio Llorens, Spania            
4. Froncois Bon, Frankrike           
5. Ronny Olsen, Bergen HPGK    


270403:
Sikkerhetskurs

Rob Cruckshank planlegger sikkerhetskurs på Voss for dem som har ferie i juli og ikke fikk plass under Ekstrmsportveko. Kursa vil ha begrenset antall deltakere, slik at man får god personlig oppfølging. Maks 6 piloter per kurs.

Foreløpige datoer er:
Kurs1: 8. 9. og 10 juli (man-ons)
Kurs2: 15. 16. og 17. juli (man-ons)
Kurs3: 29. 30. og 31. juli (man-ons)

Kurspris NOK 2000. Interesserte kan kontakte Rob på rob-greyber@lineone.net

250403: Helgekjøring av Bavallsheisen
Klubben har fått til en avtale med Fjellheisene om kjøring av Bavallsheisen i helgene. Dette krever litt planlegging og forutsetter at det møter nok folk. Heisen vil gå kl 11:00. Info vil bli lagt ut på Voss HPGK klubbside. Det er Jon, Paul og Egil som organiserer dette. Som de fleste vet så er Hangursbanen dessverre stengt fra påske til ca 20.juni, når Ekstremsportveko åpner.


22.04.03:
Historisk påskeflyving

Påsken 2003 vil gå over i historien som en av de beste flypåsker på Voss i manns minne. Strålende sol, blå himmel og svake vinder nesten hele uka ga supre paragliderforhold helt til 1. påskedag. Pilotene som hadde lagt påsken til Voss hadde altså ingen grunn til å angre.

Det som overrasket mest var kanskje at ikke flere hadde tatt veien hit. Hanggliderene, som i mange år har vært et kjært og tallrikt innslag på Voss, var nesten ikke å se. Så paragliderpilotene delte Hanguren stort sett bare med seilflya i år. I den trange blåtermikken ble det ofte seilflya som skrubba hanget mens paragliderene kruset i høyden!

De beste dagene kom man opp i 1700m. Bobler på over 5 m/s var ikke uvanlig. Mange dro på distansetur mot Evanger, og enkelte med tur-retur til Voss. Jens og Gunnar fløy også helt til Dale (ca 34km).


PaaskeVaerkart.JPG (18397 bytes)
  Værkart for en dag i påskeuka 2003!


Palmesøndag: Overskyet. Veldig stilt. Skliturer på Voss. Flotte forhold like sør for Voss. 10-12 Piloter i Dimmelsvik med mange på distansetur til Rosendal. Gunnar Sætre til Mauranger (ca 30km). Vindstille og skybas på 1700m).
Mandag: Helblått og vind fra Øst. Hangforhold og noe termikk på Bavallen. 5-6 pg-piloter i lufta. Vinden dreide seinere på SØ og økte ut på ettermiddagen, opp til 10 m/s.
Tirsdag:
Blåtermikk og fine flyforhold.
Onsdag:
Helt blått og disig høytrykksforhold. Svak trekk fra NØ og start fra Bavallen. Et par pg starta på Hanguren. 6-8 piloter skrudde termikk til inversjonstaket på 1300m over Hanguren.
Skjærtorsdag:
Helt blått og disig høytrykksforhold. Mange pg-piloter i termikk over Hanguren, opp til 1500m.
Langfredag:
Blåtermikk og svake vinder. Gunnar Sætre fløy tur-retur til Evanger. Flere piloter fløy til Evanger. Ca 20 pg i lufta. Makshøyde ca 1300m. Bakvind på Hanguren ut på dagen.
Påskeaften:
Start på Hanguren. Blåtermikk, svake vinder og enkelte små cumulus. Makshøyde ca 1700m. Distanseturer til Dale, ca 34 km (Gunnar og Jens) og flere til Evanger.
1. påskedag:
Sol og sterk østavind. HG-forhold.
2. påskedag:
Sol og østavind med bølgeskyer. Fine HG-forhold, men Jon Gjerde var enslig HG-svale blant alle seilflya.

Og de fantastiske forholdene fortsatte i uka etter påsken. Både onsdag og torsdag ble det flydd tur-retur Voss-Evanger. Skybas på 2300moh på torsdag. Da landet Ronny Olsen på Voss etter å ha startet på Unneland ved Bergen. 5 timer og ca 60 km i paraglider!

 





vossapg - om paragliding på Voss av Geir Dyvik   mob: 91392191    http://dyvik.net