vossapg    -  fly her  -  flysteder   -  distanseflyving  -  vossebilder   -  tandem  -  værside  -   overnatting  -  nyheter     uk.gif (261 bytes)

HVA SKJER PÅ VOSS?


Ekstremsportveko 2003, kort sammendrag:

Søndag 22.juni Åpning av veko. Flott denmonstrasjonsflyving med paraglidere på ettermiddagen i sol og fine forhold.

Mandag 23.juni Kom til Voss i dag. Grått og trist. Regn stort sett hele dagen.
- Sikkerhetskurset startet. Teori.
- Acrokurset startet. Teori.

Tirsdag 24.juni Grått og regnfullt. Det blei flydd en del skliturer og sikkerhetskurset kom i gang med flyving.
- Sikkerhetskurs
- Acrokurs

Onsdag 25.juni Overskyet om morgenen men opphold. Oppklarning og fine termiske forhold fra kl 13-14:00. Skybas løftet seg kontinuerlig utover dagen. Mange piloter fløy lokalt i termikk over Hanguren. Sindre Hauglum fra Sogn PG-Klubb fløy vekas første, lille distansetur til Bordalen; 7,3 km.

- Sikkerhetskurs med mange flyturer
- Acrokurs
- Spotlandingskonkurranse

Torsdag 26.juni Perfekte flyforhold. Det var helt blått om morgenen før de første cumulusene begynte å poppe i 10-tida. Vindstille og varmt nede, og ubetydelig høydevind. Skybas 2200-2300 moh over Hanguren. Mange piloter fikk sine første besøk over 2000 moh denne dagen, og en del dro på distansetur nordover forbi Lønahorgi i 12-13:00 tiden. 12 piloter landa i Gudvangen (ca 35 km) og flere Myrkdalen før Vikafjellet. Det kom litt solgangsbris fra vest i to-tida og da blei det vanskeligere å ta termikken og komme høyt.
- Sikkerhetskurs fikk gjennomført mange flyturer
- Acrokurs
- Test av pg-dropp fra helikopter om kvelden.

Jeg kom seint opp på start på grunn av arbeid i sekretariatet, og var ikke i lufta før nærmere 15:00. Da var det kommet solgangsbris fra vest og vanskelig å komme opp over Hanguren. Det blei en fin tur likevel da jeg endelig fant ei deilig 4-erboble som gikk til 2200 moh. Men hovedfeltet var stukket mot Gudvangen to timer tidligere og hadde stort forsprang. I Myrkdalen slapp jeg meg ned for å sjekke en glider som var landa i bjørkeskogen. Etter det sleit jeg med å komme opp igjen, og valgte å snu og lande i Myrkdalen der en pg-bil venta. Det begynte å bli seint.

Fredag 27.juni Blått om morgenen, seinere cu med skybas på 2400- 2500 moh og svake vinder. Det var termiske hangforhold tidlig, og de første skjermene hang på Hanguren før kl 11:00. Mange distansepiloter stakk nordover for å fly over Vikafjellet. Ved Holo og oppkjøringen til Vikafjellet, ca 3 mil fra Voss, var det samlet hele 20 piloter i ei boble, klare for fjellkryssing. Noen piloter kom seg helt over Vikafjellet og landa i Vik i Sogn (ca 50 km), mens de som ikke hadde nok høyde måtte ned i Framfjord (5-6 piloter) eller landa oppå platået. Morten Steffensen fløy til Vikafjellet og manglet kun et par hundre meter på å fly helt tilbake til Minigolfen, - en samlet distanse på ca 65 km.
- Sikkerhetskurset ble avsluttet
- Akrokonkurranse med pg-dropp fra helikopter
- Flåtelandingskonkurranse

Jeg kom meg litt tidligere på start i dag, og var i lufta 13:45, bare en time etter "hovedfeltet". Gikk rett i skybas  på ca 2300 moh fra start og fløy østover mot Ulvik. Geir Henning hang seg på. God høyde mot Øvre Granvin hvor jeg fløy med ørene inne og full stirrup med sakte stig under er sky som sugde bra. Så ei interessant skygate på andre siden av fjorden, så jeg kryssa over mot Bu hvor det er store landingsjorder. Stakk på 2550 moh og hadde 1900moh da jeg nådde land på andre sida! Geir Henning fulgte etter og landa på ferjeleiet. Sleit i 20 minutter ved Bunuten før jeg fikk skybas og stakk innover vidda under skygata som var i ferd med å tørke opp. Måtte slippe meg ut ved Ænes og tanke mere høyde. 2500 moh ved Øvre Eidfjord ga nok høyde til å skli over til Garden på Eidfjordfjellet, 800 moh. Landa nærmere 18:30. Det blei 56,0 km og en flott tur i storslått natur! Haik tilbake med en fallskjermhopper og rakk akkurat dagens video.

Lørdag 28.juni

Siste flydag i veko. Litt skyet om morgenen, men det klarnet snart opp til flotte flyforhold. Svært varmt. Det blei stor flyaktivitet, og man kunne telle ca 60 skjermer i lufta over Hanguren i ett-tida; - ca 40 skjermer på termisk hang litt høyere enn start og 20 skjermer i skybas under ei enslig cu på ca 2300 moh. Dette må være ny rekord i antall skjermer over Hanguren, og et vakkert syn for en pg-pilots øye. Mange distansepiloter fløy østover med landing i Ulvik og Osa (35-40km).

Ut på ettermiddagen overutviklet det i vest og det kom sterk solgangsbris med noen kraftige regnbyger på kvelden. Enkelte piloter kom seg ikke ned i tide da vinden økte på, slik at de fikk problemer med å nå landing. Heldigvis gikk det greit med alle.
- Akrokonkurranse med pg-dropp fra helikopter
- Dropp av tandemparaglider fra helikopter

Jeg fløy ikke denne dagen fordi det var mye å gjøre og jeg måtte ha ferdig resultatlistene til 18:30.

Resultater fra konkurransene under ekstremsportveko 2003:

DISTANSEKONKURRANSE:

Sammenlagt 3 turer:
 
FLÅTELANNDINGSKONKURRANSE:
1. Gunnar Sæbu, Oslo PGK 128,8 km 1. Øyvind Kindem, Voss HPGJK   004 cm
2. Peder Sperstad, Oslo PGK 128,8 km 2. Stina Hordnes, Voss HPGK 135 cm
3. Paal Wiik, Jæren HPGK 125,7 km 3. Frank Frammestad, Gulen HPGK 222 cm
4. Sindre Hauglum, Sogn PG-klubb     97,5 km 4. Arvid Håland, Voss HPGK 252 cm
5. Lena Abotnes, Jæren HPGK             89,8 km 5. Kristian Hagen,    310 cm
.
Lengste distansetur:   PRESISJONSLANDINGSKONKURRANSE:
1. Geir Dyvik, Voss HPGK 56,0 km
2. Bjørn Skarpås, Nidaros LSK 52,1 km 1. Paal Wiik, Jæren HPGK    00,3 cm
3. Gunnar Sæbu, Oslo PGK 51,5 km 2. Halvor Landsverk, Bergen HPGK 06,0 cm
4. Ronny Helgesen, Oslo PGK 51,4 km 3. Vegard Gabrielsen  12,0 cm
5. Peder Sperstad, Oslo PGK 51,1 km 4. Ronny Olsen, Bergen HPGK 13,0 cm
4. Andvik 13,0 cm
. 4. Pål Rognøy, Jæren HPGK 13,0 cm
ACROKONKURRANSE:
.
1. Raul Rodriguez, Spania           
2. Félix Rodriguez, Spania
3. Horacio Llorens, Spania            
4. Froncois Bon, Frankrike           
5. Ronny Olsen, Bergen HPGK          020603: Advarsel Voss Cup 20.-22. juni

Voss Cup er en fotballturnering for aldersgruppen 6-12år. I fjor var Voss smekkfull av 6000 unger og voksne, med trafikk-kaos i sentrum, umulig å finne parkering og kø over alt. Alle grønne flekker i sentrum er omgjort til fotballbaner. Ta dine forholdsregler!270403:
Sikkerhetskurs

Rob Cruckshank planlegger sikkerhetskurs på Voss for dem som har ferie i juli og ikke fikk plass under Ekstrmsportveko. Kursa vil ha begrenset antall deltakere, slik at man får god personlig oppfølging. Maks 6 piloter per kurs.

Foreløpige datoer er:
Kurs1: 8. 9. og 10 juli (man-ons)
Kurs2: 15. 16. og 17. juli (man-ons)
Kurs3: 29. 30. og 31. juli (man-ons)

Kurspris NOK 2000. Interesserte kan kontakte Rob på rob-greyber@lineone.net


250403: Helgekjøring av Bavallsheisen

Klubben har fått til en avtale med Fjellheisene om kjøring av Bavallsheisen i helgene. Dette krever litt planlegging og forutsetter at det møter nok folk. Heisen vil gå kl 11:00. Info vil bli lagt ut på Voss HPGK klubbside. Det er Jon, Paul og Egil som organiserer dette. Som de fleste vet så er Hangursbanen dessverre stengt fra påske til ca 20.juni, når Ekstremsportveko åpner.

220403
: Historisk påskeflyving på Voss

Påsken 2003 vil gå over i historien som en av de beste flypåsker på Voss i manns minne. Strålende sol, blå himmel og svake vinder nesten hele uka ga supre paragliderforhold helt til 1. påskedag. Pilotene som hadde lagt påsken til Voss hadde altså ingen grunn til å angre.

Det som overrasket mest var kanskje at ikke flere hadde tatt veien hit. Hanggliderene, som i mange år har vært et kjært og tallrikt innslag på Voss, var nesten ikke å se. Så paragliderpilotene delte Hanguren stort sett bare med seilflya i år. I den trange blåtermikken ble det ofte seilflya som skrubba hanget mens paragliderene kruset i høyden!

De beste dagene kom man opp i 1700m. Bobler på over 5 m/s var ikke uvanlig. Mange dro på distansetur mot Evanger, og enkelte med tur-retur til Voss. Jens og Gunnar fløy også helt til Dale (ca 34km).

Og de fantastiske forholdene fortsatte i uka etter påsken. Både onsdag og torsdag ble det flydd tur-retur Voss-Evanger. Skybas på 2300moh på torsdag. Da landet Ronny Olsen på Voss etter å ha startet på Unneland ved Bergen. 5 timer og ca 60 km i paraglider!

PaaskeVaerkart.JPG (18397 bytes)
Værkart for en dag i påskeuka 2003! I hvert fall i Sør-Norge.


Palmesøndag Overskyet. Veldig stilt. Skliturer på Voss. Flotte forhold like sør for Voss. 10-12 Piloter i Dimmelsvik med mange på distansetur til Rosendal. Gunnar Sætre til Mauranger (ca 30km). Vindstille og skybas på 1700m).
Mandag Helblått og vind fra Øst. Hangforhold og noe termikk på Bavallen. 5-6 pg-piloter i lufta. Vinden dreide seinere på SØ og økte ut på ettermiddagen, opp til 10 m/s.
Tirsdag Blåtermikk og fine flyforhold.
Onsdag Helt blått og disig høytrykksforhold. Svak trekk fra NØ og start fra Bavallen. Et par pg starta på Hanguren. 6-8 piloter skrudde termikk til inversjonstaket på 1300m over Hanguren.
Skjærtorsdag Helt blått og disig høytrykksforhold. Mange pg-piloter i termikk over Hanguren, opp til 1500m.
Langfredag Blåtermikk og svake vinder. Gunnar Sætre fløy tur-retur til Evanger. Flere piloter fløy til Evanger. Ca 20 pg i lufta. Makshøyde ca 1300m. Bakvind på Hanguren ut på dagen.
Påskeaften Start på Hanguren. Blåtermikk, svake vinder og enkelte små cumulus. Makshøyde ca 1700m. Distanseturer til Dale, ca 34 km (Gunnar og Jens) og flere til Evanger.
1. påskedag Sol og sterk østavind. HG-forhold.
2. påskedag Sol og østavind med bølgeskyer. Fine HG-forhold, men Jon Gjerde var enslig HG-svale blant alle seilflya.vossapg - om paragliding på Voss av Geir Dyvik   http://dyvik.net   epost: vossapg@start.no

voss, luftsport, ekstremsport, paragliding, pg, flyving, termikk, distanseflyving på Voss, flysteder på Voss,