vossapg.jpg (18223 bytes)
    vossapg   -  fly her   -  flysteder  -  distanseflyving  -  vossebilder   -  tandem  -  værside  -  overnatting  -  sikre sider              uk.gif (261 bytes)
 
ARKIV FOR 2004

26.12.2004 Romjulsflyving på Bavallen


Endelig mulig å få lufta seg igjen etter lang tind med ruskevær. 4-5 m/s østavind om morgenen, så det var håp om hengflyving. Heisproblemer skapte forsinkelse og en drøy halvtimes spasertur, så før vi kom oss på start stilna det av. ca 10 piloter stilte på start i dag. Knall blå himmel og minus 10C. Pudder i bakken.20.12
.2004 Ny heimeside til vossaklubben


Voss Hang og Paragliderklubb har fått seg ny, flott heimeside. Det geniale med denne sida er at den kan oppdateres av flere personer og fra hvilken som helst pc. Da blir oppdateringsarbeidet ikke liggende på en enkeltperson, og man får ei mye mere levende side. Heimesida har også en veldig bra værmelding. Bak sida står Øystein Bjørke. Gratulerer til Voss HPK!


23.10.2004 Distansekonkurransen: Hardangerklubben knuste Vossaklubben


Ivar Sandstå HPGK

Hardanger Paragliderklubb klarte hele 555,4 km på de 20 lengste distanseturene mot 123,4 km for Voss Hang og Paragliderklubb. Overlegen seier til Hardanger! Ivar Sandstå var den suverent beste distansepilot i 2004 med 162,8 km på sine 3 lengste turer og vinner pilotprisen. Ivar satte også fylkesrekord den 29.juni med 65,5 km, - en rekord jeg tror vi skal slite lenge med å slå. Resultatliste distansekonkurransen.

GRATULERER TIL HARDANGER PARAGLIDERKLUBB OG IVAR SANDSTÅ!


01.10.2004 Vetlebotn i Myrkdalen


Denne nydelige gryta er østvendt, men fanger vind mellom sør og øst. Terrenget er uvanlig slett og fint, dekket av mose og lyng. I dag fikk jeg en flott hangtur, ispedd litt termikk. Kunne vel flydd til sola gikk ned, men ga meg etter nærmere 3 timer i lufta. Hanget delte jeg med 2 fjellvåker som for det meste jaktet under meg. Loggboka.


30.09.2004 Topptur ved Hardangerfjorden

Stabile høst-høytrykk gir fine forhold for toppturer. Torsdag var en fantastisk fin dag, og turen gikk til Ingeborgfjellet sør for Granvin sammen med Øystein. Her er en 1200m sørøstvendt fjellvegg som vi håpte kunne gi litt oppdrift. Ved starten på 1000 moh var det lett trekk inn, men litt for lite til å henge.
Fint med lettvektsele, - så liten at den nesten får plass inni hjelmen, og bare 1,4 kg. Link til flyturen i loggboka.


27
.08.2004 Jon Gjerde hevder seg i verdenstoppen i HG-acro

Ved Red Bull acro-konkurransen i Villeneuve, Sveits som gikk 20.-22. august kom hanggliderpiloten Jon Gjerde fra Voss på en oppsiktsvekkende tredjeplass! Gratulerer til Jon!


24.08.2004 Liaset: glimrende ettermiddags-flysted

Det er flydd mange bra turer fra Liaset i sommer. Flystedet er vestvendt og passer derfor ypperlig for ettermiddags- og kveldsturer etter jobb. Folk har vært i 2000 moh i 9-tida på kvelden i år, og det er flydd turer helt til Ulvik herfra. Ofte er det flybart når solgangsbrisen herjer på Hanguren. Liaset ligger på ca 700 moh, har kjøreveg nesten helt frem (2-300m flatt å gå) og er ypperlig til topplandinger! Vi mangler imidlertid en god landing nede ved Lønavatnet.


13.07.2004 Mye vind og lite flyving

Den kraftige vinden vi har hatt i det siste har gitt lite flyving, men et kitemiljø er i ferd med å vokse opp fra paraglidergjengen på Voss. Fint alternativ når vinden blir for sterk. De store grusørene på Grandane ser ut til å være et perfekt utgangspunkt. 


26.06.04 Ekstremsportveko sjette og siste dag

Varmt, svake vinder og oppklarning utover dagen. Termisk hang på Hanguren med tildels mange skjermer i lufta, men ingen kom seg noe særlig høyt over start. Avslutningen på acrokonkurransen fikk perfekte forhold da vinden forsvant helt på ettermiddagen og det blei varmt og deilig. Stor stemning og mange piloter i vannet.

Flere bilder

I distansekonkurransen blei det vist imponerende flyving med 3 registrerte turer omkring 50 kilometer. Onsdag var beste dag, men en vindretning som gikk nordvestover lokket pilotene inn i øde fjellparti i Stølsheimen. Peder kom lengst med landing i Matre (52 km) og fikk seg middag på hotellet like ved landing. Toralf kom nesten like langt, men fikk i stedet en spasertur på 5 1/2 time til nærmeste vei!

Fullstendig resultatliste fra distansekonkurransen HER. Send en mail om du vil ha trackloggen din til geirådyvik.net


25.06.04 Ekstremsportveko femte dag

En ny grå dag med heller lite vind. Bare noen få skjermer i lufta i dag. Akrokonkurransen hadde en fin omgang på ettermiddagen med dropp fra helikopter. Alle krysser fingrene for at vi skal få en fin avslutning av Veko i morgen lørdag. Værmeldingene ser i hvert fall bra ut.

Top konsert med The Wailers i kveld! Gamle reggea-bandet til Bob Marley.


24.06.04 Ekstremsportveko fjerde dag

Ingen stor flydag. Grått med lett regn
deler av dagen. Østlig vind. Enkelte fløy likevel hang på Bavallen-sida, men vinden var helst litt i sterkeste laget. Helikopterdropp med paraglider blei gjennomført.

23.06.04 Ekstremsportveko tredje dag

Sol, varmt og fint, -men østavind! Den kan være uberegnelig på Voss, og flere havna i Vangsvatnet i dag. Men alle blei plukka raskt opp av båten. Ca 50 piloter tok helikopterturen til Lønahorgi. Mye vind gjorde at enkelte valgte å ikke fly ned igjen.

De fleste distansepilotene fløy nordvestover. Peder Sperstad lengst også i dag med sterke 52 km, tett fulgt av Toralf Tronstad og Mikael Ulstrup med 50,4 og 49,9 km. Skybas ca 2300 moh.


22.06.04 Ekstremsportveko andre dag

Svært ustabilt vær i dag med flere overutviklinger rundt Voss, men masse flyving likevel. Klokka 09:15 begynte glidere å ramle ut fra Hanguren i strie strømmer, til ei byge satte stopp i to-tida. Men da hadde de dyktigste distansepilotene allerede stukket nordover. Peder Sperstad lengst i dag med landing like før Gudvangen, 31,3 km.

Bilde av begynnende overutvikling over Hanguren


21.06.04 Ekstremsportveko første dag

En god del paraglidepiloter har allerede kommet til Voss og preget himmelen noen timer i dag. Jeg talte bortimot 30 vinger på en gang over start. Ustabilt vær med byger i området, men enkelte stakk likevel på tur. Otto Ørstad lengst til Evanger med retur til Minigolfen; 2 x 16,5 km. Skybas 1800m.

Bilde fra BTs webkamera på Hanguren.


19.06.04 Gondolen åpner i dag

Endelig åpner Hangursbanen for sommeren! Normal åpningstid er 11:00 - 17:00, men under Ekstremsportveko vil det være utvidet kjøretid. Banen går til 5. september. Prisen for en tur er 75 kroner.

Helga 19.-20. juni er det Voss fotballcup, med landingsforbud for paraglidere mellom campingen og Fleisher. Voss er smekkfull av mange tusen små fotballspillere og heiende foreldre.

08.06.04 To (foreløpig uoffisielle) norgesrekorder med paraglider i Hardanger!

Tirsdag 8. juni glimta til med gode flyforhold, og en gjeng flysugne piloter starta på Lofthus med store planer. Ivar Sandstå og Peder Sperstad deklarerte tur-retur på 54,4 km med vendepunkt ved Tyssedal som begge klarte. Peder var først i mål og får rekorden.

Olav kant og Nikolas van Etten fløy tandem fri distanse, og begge passerte den gamle norgesrekorden fra 1997 på 31 km. Olav landa på Stadion i Odda og fikk 35,8 km mens Nikolas landa på Hildal, 41,9 km med tandem. GRATULERER!

02.06.04 Super pinse på Voss!

Mens jeg kurset i Øystese i pinsen, var det supre flyforhold på Voss. Det går det rykter om mange lange turer, blant annet til Ulvik. Enkelte piloter skal ha vært oppe i 2800 moh. Det blir spennende å se hvem som gjør krav på å være førstemann til Ulvik fra Hanguren i år.

Jeg prøvde meg på en tur/retur mot Ulvik i dag, etter å ha gått opp til Hanguren fra Bavallstunet med Øystein. Fikk bra høyde over Hanguren med 4-6 m/s stig opp til 2400 moh, men blei spylt ned bak Sonvesåsen. Etter en stund kom det kraftig solgangsbris.

01.06.04 Jon Gjerde satte norgesrekord i pinsen!

Jon Gjerde er eneste aktive hanggliderpilot på Voss, men har vist storform i år. På mandag satte han ny norsk rekord i fri distanse med hele 206,5 km. Jon starta på Bismo, vest for Lom og landa like før Elverum. Gratulerer!!!

25.05.04 Fin kveldstur fra Liaset. Fløy hjem (11km).

SMS flyvarsel var det bare Egil som svarte på i dag. Vi dro til Liaset hvor termikken sto rett inn på starten. Litt norlig drag i høyden. På første tur kom vi ca 200meter over start, før vi topplanda. På den andre turen fikk jeg mer høyde og slapp meg sørvestover. Ei stor, mørk sky ga svært løftområde og jeg kunne kruse medvinds til Sognve hvor jeg landa 50m bak huset. Det er alltid noe spesielt med å fly hjem.

Bilde av den feite sky som gjorde at jeg kunne fly hjem.


23.05.04 Altostratus Lenticularis

Morgenen så så lovende ut! Blå himmel, blankt på Vangsvatnet og tilsynelatende lite vind i høyden. Dette måtte bli en bra flydag. Men så skjedde det; himmelen blei full av linseskyer. Et vakkert skue, men dårlig tegn for paragliderpiloter. Det blei ingen flyving på meg.

Mektige linseskyer over Voss.


19.05.04 Regn og vind

Mye regn og vind for tiden og lite flyving. Flom i elvene og vannet står kun en liten meter under landingen på Minigolfen. I dag hadde vi dugnad på Hjellestarten. Det blei lagt ned en del skog under start så utflyvingen er blitt bedre.


Luringen på bildet som har slått seg til på landingsflåten vår skal nok få det hektisk om han ikke har fått kyllingene ut av redet innen 21.juni! Da starter EKSTREMSPORTVEKO 2004!

02.05.04 Knallforhold 1.mai
Svak sør/sørvestlig vind og bra termikk gjorde 1.mai til årets så lang beste distansedag. I Hardanger-klubben knalla Olav Kant og Ivar Sandstå til med to superdistanser, og sørger for at Hardangerklubben nå ligger milevis foran Vossa-klubben i distansekonkurransen. Olav og Ivar fløy fra Løyning ved Seljestad, til Odda og ut Sørfjorden til Kinsarvik, hhv 51,4 og 54,1 km fri distanse. Gratulerer!

22.04.04 Hangursbanen åpner om en måned

Gode nyheter! Banen åpner for normal drift i forbindelse med Ekstremsportveko i siste halvdel av juni. Men i dag fikk jeg høre at Hangursbanen vil kjøre i helgene allerede fra 22. mai! En glede for oss paragliderpiloter. Jippi!!!


12.04.04 Andre påskedag

Fine flyforhold i dag. Ca 10 glidere skrudde termikk over Hanguren opp til et inversjonslag på ca 1200moh. Ganske ustabilt med bobler som slapp lavt, men med den lave inversjonen blei det vanskelig å fly distanse uten å gamble høyt. Så jeg fløy hjem istedet etter å ha skrudd litt termikk på Songve-åsen. Øystein fløy til enden av Lønavatnet (9,2 km). Fin avslutning på påsken.


08.04.04 Tur til Dimmelsvik

Like fine forhold på Voss som dagen før og mange piloter fløy fra Bavallen. Selv tok jeg turen til
Kvitegga i Dimmelsvik hvor en gjeng fra Sørlandet Paragliderklubb feiret påsken. Fantastisk vær, god termikk og flott utsikt. Fikk oppleve å skru med et ørnepar på nært hold.

Bilder fra Kvitegga:

Panoramabilde tatt i lufta over Rosendal.

07.04.04 Pilot havna i Vangsvatnet
En pilot fra Hardanger Paragliderklubb havna i Vangsvatnet onsdag ettermiddag. Piloten avslutta turen med diverse luftige sprell (SAT?) og feilberegna både høydetap og avdrift. Han ikke nådde inn til land og blei stående i vann til livet. Heldigvis var det lang-grunnt der han landa.

07.04.04 Super påskeflyving i dag

Svak nordøst og blå himmel. Var i lufta kl 12:00, og fant tildels heftig letermikk i Hangurslia. Stanga i inversjonen på 1250m. Men tilslutt kom vi oss opp i ca 1700m, (Ivar, Svein og Roar) og stakk sammen vestover. Var nede i 200moh før Evanger, men vi sleit oss opp og kom oss alle videre. Ved Bolstadøyri var det slutt på landinger (se bilde), så jeg og Roar valgte å lande der. Flott tur! 3 timer i lufta, 25,9 km og maks stig på 7 m/s. Svein landa litt før, og Ivar på Vaksdal, ca 42 km.


Bilde av Ivar over Bulken.

06.04.04 Mye vind og mye løft på Bavallen

Det var meldt østavind, og mange piloter fra Hardangerklubben tok turen til Voss. Tilsammen var det ca 20 piloter på start. Dagen starta lettskyet med ustabil luft, svak vind og fine bobler foran start. Utover dagen frisknet vinden på, og byger som kom fra øst skapte mye løft og vindøkning opp mot 10 m/s foran start. Det blei mye venting, og når man fløy, mye "ører" under en til tider tung og mørk himmel.

31.03.04 Påskevær, men stabilt

Nydelig påskevær på Voss i dag. Knall blå himmel og tilsynelatende stilt. Blei det termisk? Nei. Svak Nordøst på Bavallen så lovende ut, men jeg fant bare litt svakt løft over parkeringsplassen i Bavallen. På tur nr 2 dro jeg mot Hanguren. Østavind her, og mere vind jo lavere jeg kom. Blei stående å stange i vinden, nesten uten penetrasjon. Landet på plenen foran Fleisher i urolig vind med styrke 7-8 m/s i kastene. Det gikk bra, men denne turen var "bortkastet".

24.03.04 Forsøk østover

Ny, flott dag på Voss. Termikken sto fint inn på Hanguren allerede klokka 11:00, men jeg bøsta og måtte ned etter 10 minutter. Nytt forsøk kl 12:10, og da klarte jeg å slite meg i skybas på 1350m fra gryta vest for kafeen. Svak vestavind i høyden, så jeg stakk mot skiferbruddet på Lemme. Fant løft der, men så grodde det igjen med skyer. Game over på 6,8 km. Øystein fløy over 2 timer, og 3-4 andre skjermer dukka også opp på Hanguren.
Bilde fra Lemme mot Bavallen.

23.03.04 Distansekonkurranse mellom Voss HPGK og Hardanger PGK

Hardangerklubben utfordrer Vossaklubben. Hvilken klubb flyr lengst på 20 distanseturer. Les mer ...

23.03.04 Årets første lille distansetur

Cumulusene begynte å poppe allerede i 10-tida over Hanguren. Dagen så glimrende ut! Men så
sklei det inn et skylag som skygga over fullstendig allerede i 12-tida. Lufta var ustabil og litt termisk likevel. NØ i høyden. Falt igjennom etter 10 minutter foran Bavallen, stakk rundt mot minigolfen, og lavt over Mølstertunet tok jeg bobla som redda turen. Letermikk og litt rufsete. Kom opp i 1350m. Stakk så til Dyrvedalen men fant bare småplukk der. Kryssa over Bulken på andre sida av dalen, men dødt der også. Landing ved asylmotaket. 7,2 km. Jippi, - distanseseongen er i gang!

10.03.04 Termisk på Voss tirsdag

Det ryktes at en paraglider blei observer i 1200 meter over Hanguren i går. Termikken slipper!

28.02.04 Hangforhold på Bavallen


Fredag 27. og lørdag 28. februar hadde ganske identiske og flotte flyforhold. Sol, blå himmel, kaldt og vind fra NØ til Ø. Litt sterkere på lørdag, med opp til 6-7 m/s en periode. Seinere på dagen roet vinden seg og dreide det mer østlig, rett inn på start, m.a.o. flotte hangforhold. Lørdag var det trolig ca 25 piloter på start, fra Bergen, Voss og Hardanger som koste seg. Mange breie smil på landing. For det meste stilt og lett snøvær på søndag. Det blei flydd noen skliturer fra bavallen.

Et interessant fenomen som skjedde både fredag og lørdag, var at det blei dannet et svakt heng på kollen under start (over parkeringsplassen) i 2-3-tida, selv om vinden blei svakere og det lenger nede var kaldras. Det var et veldig laminært silkeheng som ganske mange klarte å utnytte i 3-4 tida. Vanskelig å forklare dette fenomenet, men lurer på om det kan være en konvergenseffekt fra kaldlufta som renner ned Bavallen ut på ettermiddagen? Lite logisk at det skal være termisk, siden denne fjellsida tidlig blir liggende i skygge.


24.02.04 Dårlig flyhelg 21.-22. februar

Skodde og gråvær på lørdag. Nydelig vær på søndag etter 10cm nysnø, men mye vind fra nord. Det blei kiting på Torfinnsvatnet ved Hamlagrø med Øystein, Halvor og Solfrid i stedet. Frisk vind opptil 12 m/s, så det gikk skikkelig unna for de som beherska forholdene.19.02.04 Termikk på Hanguren!

Så er vi i gang, med termikk på Hanguren i dag! Vindstille og veldig svake bobler, men nok til at jeg klarte å klore meg fast over start og Hangurskafeen et kvarters tid. Skrudde ei stund med en ravn, opp til ca 100m over start. HERLIG!

13.-14.02.04 Helg med påskestemning

Lørdag 13. februar starta med 8-10 m/s NØ på Bavallen, men utover dagen løyet det, og kl 16:00 var det 4-6 m/s NØ/Ø. Sikkert fint hang, men ingen skjermer å se i lufta. Jeg var da på Vikafjellet og lekte meg på en skavl med Vibe-en og lettvektseletøyet mitt.

Søndag 14. februar hadde sol og vindstille, med svak trekk fra nord. 8-10 paragliderpiloter fløy fra Bavallen og Hanguren. Sol, 6 grader pluss og påskesetmning på start, mens tydelig kaldere luft nede på Vangen. Jeg fikk årets første termikk-pip i varioen foran Hanguren. Nå er det like før!!!

Geir Boge leker seg med motorisert paraglider på Vangsvatnet.

 

08.02.04
Våt helg

Helga 7.-8. februar var ingen bra flyhelg på Voss. Sludd og regn på lørdag. Snø og skodde på søndag. Det var kanskje mulig å få seg skliturer fra Bavallen søndag, men ingen skjermer å se i lufta.


 

17.01.04 Bavallen igjen

Fredag var den beste flydagen sålangt på Voss i år. Østlig vind rett inn på start hele dagen og styrken varierte fra 2 til 5 m/s. Blå himmel, nysnø, sol og minus 6-7 grader. Hangforhold og mange topplandinger. Det var ikke mer enn kanskje 10 piloter som fløy, men til gjengjeld blei det flydd helt til det begynte å mørkne. Lørdag var det masse piloter på Bavallen, men kaldere og nesten stilt. Mange skliturer. Søndag ettermiddag kom det snø.


VibeStartL.JPG (4816 bytes)13.01.04
Endelig hangforhold

2-4 m/s SØ på Bavallen i dag. Øystein og jeg dro opp i ett-tida, og endelig var det hangforhold! Etter 20 minutter med morroflyving og 3 topplandinger datt jeg tilslutt igjennom. Øystein fikk testa kiter i tillegg til to flyturer. Den siste turen med litt hangflyving.


12.01.04 Litt for mye vind

Vindretningen var bra på Bavallen lørdag, men mye vind i høyden. Gussi var oppe i 12-tida og fløy en tur, men blei for det meste stående og stange. Urolig var det visst også. Tegn på bølgeforhold.
Søndag var grå og regnet kom ut på ettermiddagen. Mindre vind, men kunne ikke se at noen fløy på Voss.

06.01.04 Paragliderbilder til ordføreren

I dag ringte de fra Voss kommune og spurte om ordføreren kunne få bruke noen av paragliderbildene mine til presentasjon av bygda. Det fikk han jo lov til, så lenge vi får lov å lande på det flotte Prestegardslandet ved Vangsvatnet. Denne grønne flekken er en perle!

Fikk en liten sklitur fra Bavallen i går. Det var meldt mye SØ vind på kysten, og jeg håpte på hengforhold. Men her var det bare et par sekundmeter østlig. Fin startvind, men ikke nok til å henge. Skitvær i dag, men det positive er at nå blir det mer snø i fjellet.

31.12.03 Årets siste flytur

Bavallen hadde hangforhold en liten stund i dag, og Endre utnyttet tiden godt til årets siste hangtur. Flere piloter dukket opp etter hvert på denne kalde men vakre dagen.

endrenaert2.JPG (2831 bytes) endresol2.JPG (2639 bytes) endrehorgi2.JPG (2812 bytes) endrestart2.JPG (1836 bytes)

vossapg - om paragliding på Voss av Geir Dyvik   mob: 91392191    http://dyvik.net