Geir Dyvik på Bavallen 2005.


I skybas mot Eidfjord, ca 2500 moh


Lavtflyving på VikafjelletPå distansetur i Brasil.


Lake District i Nord-EnglandGraff Reinett i Sør-Afrika


Om Voss Paraglider Service


Voss Paraglider Service
blei starta i 2003 som personlig selskap, og eies og drives av Geir Dyvik på Voss. Jeg er født i 1959, utdannet siv.ing i kjemi og tjener til livets opphold på platform i Nordsjøen, en jobb som gir meg mye fritid til å dyrke flyvingen!

Grunnen til at Voss Paraglider Service blei starta, var at jeg så behov for tilstandskontroll av paraglidere. Jeg savna et tilbud om tallfesta målinger på glideren som kunne fortelle noe om stausen på vingen, slik de gjør i Tyskland og Østerrike. Jeg syntes ikke det var nok med et "ja, den er helt ok å fly med" . Jeg ville ha tall som viste om glideren var god som ny eller nesten kaputt. For jeg visste at det var mulig. Men etter at jeg en tid forgjeves hadde prøvd å få de to paragliderverkstedene i Norge til å tilby en slik vitenskapelig sjekk, reiste jeg til Tyskland for selv å lære hvordan de utfører den berømte 2-årssjekken. Etterpå blei det kjøpt inn utstyr og materialer, og tjenesten tilbudt som den første i Norge. Jeg har i dag bl.a. industrisymaskin, linesymaskiner, porøsitetstester, styrketester for duk, styrketester for liner og utstyr for nøyaktig linelengdemåling. I tillegg til servicesjekk tilbyr jeg også reparasjoner av glider og tillaging av nye liner.

I Norge er vi svært er opptatt av hvilken DHV-klasse glideren har når vi skal kjøpe glider. Den forteller om gliderens passive sikkerhet. Men det store paradokset er at svært få tar innover seg, eller er klar over, at en DHV-godkjenning egentlig kun er gyldig i 2 år. Fordi materialene glideren er satt sammen av kan endre seg med bruk. Duk og liner kan svekkes, strekkes eller krympe. Så uten en tilstandskontroll hvert 2. år (som er påbudt i Tyskland og Østerrike), mener DHV at man ikke kan forutsi gliderens oppførsel, og derved heller ikke si hvilken DHV-klasse den tilhører. En ting er i hvert fall sikkert; glideren blir ikke snillere av å eldes!

Siden jeg er godt orientert på utstyrsfronten, blei det også naturlig å tilby flyutstyr. Jeg vil normalt lagerføre det meste av det jeg tilbyr på hjemmesida, som seletøy, nødskjermer, hjelmer, karabiner, cockpit, headset osv. Unntak er paraglidere hvor jeg kun vil ha begrenset lager.


-----------------------------------


Paragliding blei min store lidenskap etter et kurs i Stavanger i 1988, og siden den tid har blikket for en stor del vært retta mot himmelen. Jeg har vært aktiv i klubbstyrer og oppbygging av paraglidersporten i Stavanger, Haugesund, Hardanger, Alta og Voss. Etter at jeg flytta til Voss i 2002 har jeg blant annet vært engasjert i Ekstremsportveko, både som sikkerhetsansvarlig og ansvarlig for distansekonkurransen.

Jeg er opptatt av egen helse, så sikkerhet i paragliding har alltid vært høyt prioritert. Det burde være unødvendig å gjenta feil som andre har gjort! Derfor har jeg brukt mye tid på studier av ulykkesrapporter og sikkerhetsinformasjon fra inn- og utland. I noen år jobbet jeg med ulykkesrapporter og sikkerhetsarbeide i Fag&Sikkerhets-seksjonen i HP/NLF. Selv har jeg begrensa meg til en forstuet ankel på mine snart 1000 flyturer, og jeg er godt fornøyd med denne private statistikken. Det viser meg at jeg gjør ting riktig.

For å dele noe sikkerhetsinformasjon med andre piloter lagde jeg internettsida "Sikre Sider". Her finnes sikkerhetsmeldinger og andre nyttige artikler som jeg selv har funnet viktige og lærerike. I tillegg har jeg skrevet en del artikler som er publisert i Fri Flukt.

Den tekniske utviklingen av paraglideren har alltid facinert meg, og siden jeg har vært med omtrent siden paragliderens barndom, har jeg fått oppleve en enorm utvikling. Til eksempel kan jeg nevne at min første paragtlider, en Brizair 9 fra 1988, hadde glidetall på ca 4 og minimum synk på 2,5 m/s. Tilsammen har jeg hatt ca 12 -15 ulike glidere siden jeg starta å fly. Fordi det er vanskelig å få prøvd og undersøkt alt som er på markedet, har jeg lest utallige utstyrstester i utenlandske blader som jeg har abonnert på i mange år. (Gleitschirm, Drachenflieger/Fly&Glide, Cross Country, DHV-info, Skywings for å nevne noen.)


Flymessig liker jeg spesielt toppturer, termikkflyving og distanseflyving. Det gir både fantastiske naturoppleving og spennende utfordringer, som for meg er de viktigste elementer i denne sporten. Jeg liker lettstarta, sikre vinger som flyr stabilt med god egendemping og svinger flatt. Derfor flyr jeg stort sett DHV1 og DHV1-2-vinger. Disse har som regel nok ytelse for mine behov, og ikke minst, god passiv sikkerhet. Urolige acrovinger er ikke noe for meg og ytelsene til en konkurransevinge (og dens reaksjoner i urolig luft) har jeg ikke behov for.

Selv om jeg er en heller forsiktig pilot, har jeg flydd flere lange og flotte distanseturer på Vestlandet. Spesielt minneverdige langturer er:

- Voss - Djuvik ved Sognefjorden i 1999 (over Vikafjjellet). 55,7 km og fylkesrekord.
- fra Kinsarvik og nesten til Røldal i 2000. 56,7 km
- fra Voss til Garen på Hardangervidda i 2003. Lengste tur under distansekonkurransen i Ekstremsportveka. 56,0 km

Jeg har også reist en del med paraglider og flydd i Finland, Frankrike, Italia, England, Sør-Afrika og Brasil. Flyferie med paraglider anbefales på det varmeste!

Som paragliderinstruktør har jeg holdt et titalls kurs rundt om i landet.VOSS PARAGLIDER SERVICE
org no: 986044256 MVA
Adresse:
Geir Dyvik
PB 168
5701 Voss

tel: +47-91392191
fax: +47-56521896
www.dyvik.net