Team5 Orange
Turbo Stop
Charly Expert
Orange ST - styrbar 
       

Det vil variere hva jeg har på lager av nødskjermer.


En god nødskjerm for paragliding har rask åpning, god pendelstabilitet og lavt gjennomsynk. Dette er de tre viktigste designkriterier. En rask åpning forutsetter at kastet gjøres riktig. Det gjelder å få nødskjermen så langt ut og bort fra piloten som mulig. Ta hensyn til fartsretningen om du kan. Ofte har man en bevegelse fremover, så kastet gjøres bakover. Dette er også gjerne retningen man får best kraft i kastet.

Mange blir overrasket over hvor vanskelig det er å kaste nødskjermen hardt, fordi forbindelsen mellom håndtaket og innercontaineren er så lang. Det kan bli en veldig llang svingebevegelse. Her varierer det mye på de ulike seletøy, så sjekk på selen din hvordan håndtaket er montert. Et godt kast er gjerne best når man gjør det i to bevegelser: en bevegelse der nødskjermen trekkes ut av selen og frem, og en ny bevegelse i kast ut og bak. Forsøk på å kaste nødskjermen i EN bevegelse, ut og slipp, betyr ofte at man ikke får stukket ut linene, og derav seinere åpning. Vær også oppmerksom på hvilken retning man må trekke i håndtaket for å få ut nødskjermen fra selen. På noen seletøy må trekket være litt utover.
Lavt gjennomsynk og pendelstabilitet oppnåes gjennom bruk av midtline og riktig design. Med få unntak benyttes dette på alle pg-nødskjermer i dag. En DHV/LTF- eller EN-godkjenning er en god garanti for at materialvalg, styrke og ytelse er testet og dokumentert.

Det er ganske enkelt å montere nødskjermen i seletøyet, men man må være oppmerksom på enkelte fallgruver. Ikke så sjelden ser man at nødskjermen er feil montert, og da slik at piloten ikke ville ha klart å løse ut nødskjermen i en kritisk situasjon. Ved pakking og montering i selen anbefales derfor å overlate dette til en spesialist. Gjør du det selv, så husk å kontrollere at nødskjermen virkelig lar seg trekke ut av selen!

Som tommelfingerregel skiftes en nødskjerm ut etter 10 år. Selv om nødskjermen er laget av 100% syntetisk materiale, vil styrken svekkes med årene, og nødskjermen kan i værste fall briste ved en sjokkåpning. Derfor følger man denne 10-årspraksisen. Når det gjelder holdbarhet er kanskje det aller viktigste at den er konstruert og sydd av en anerkjent produsent som har lang erfaring med materialvalget.

En nødskjerm bør pakkes om minst en gang om året. Fuktighet er nødskjermens værste fiende. Er den blitt våt bør den åpnes og tørkes grundig før gjenpakking. Linene trenger ganske lang tid for å tørke.
Husk at håndtaket som sitter fast i innercontaineren skal slippes når man kaster nødskjermen! Mange klubber har trening i idrettshall med øvelseskasting av nødskjerm. En god praksis kan være å gripe i nødskjermhåndtaket på hver eneste flytur. Dette for å minne seg om hvor den sitter og hvordan armen lettest finner håndtaket. En ikke uvesentlig del av de alvorlige ulykkene i paragliding kunne vært unngått dersom piloten hadde kastet nødskjermen. Derfor et siste råd:

HUSK AT DU HAR NØDSKJERM, LÆR DEG HVORDAN DEN SKAL BRUKES, OG IKKE NØL MED Å KASTE DEN OM DET TRENGS!

 

Team5 Orange
Nødskjerm for paraglider

Team5 Orange er en midtline nødskjerm med rask åpning, god pendelstabilitet og lavt gjenomsynk. Orange er produsert av de beste materialer og etter de strengerst kriterier. Firblad innencontainer. Orange leveres i 3 størrelser som er DHV-godkjent.

L-størrelsen er spesielt egnet for motor-pg og piloter med kroppsvekt 100-110 kg.

  Skjermvekt, kg Areal, m2 DHV anbefalt maksvekt(5,4 m/s synk)
Medium
2,3
38,5
120 kg
   
Large
2,5
40,5
140 kg
   
Two
3,9
68,2
220 kg
   

Pris Medium: 4000 NOK
Pris Large: 4300 NOK
Pris TWO: 5900 NOK

 


 

FB Turbo Stop
Nødskjerm for paraglider

Turbo Stop 100 er en nyutviklet, lettvekt nødskjerm for paraglider, konstruert for å gi spesielt raske åpninger. Dette oppnåes ved hjelp av eksterne lommer som skal fange luft tidlig (air-catcher). Produsenten hevder dette reduserer åpningstiden til det halve. Ved bruk av nye materialer i både line og duk har man beholdt styrken og samtidig gitt betydelig vektbesparelse. Turbo Stop 100 veier kun 1,35 kg. Den oransje fargen er bevisst valgt for maksimal synlighet hvis uhellet er ute.

Turbo Stop 100kg:
- vekt 1,4 kg

- areal 32,5 m2
Pris: 5250 NOK

Turbo Stop 120kg:
- vekt 1,55 kg

- areal 38,5 m2
Pris: 5500 NOK

Link til produsent

 


 

Charly Expert 120
Nødskjerm for paraglider

.........

Charly er trolig verdens største og eldste produsenter av nødskjermer. De mange dokumenterte åpninger i virkelige situasjoner viser at Charly lager produkter man kan stole på. Bruk av nye og sterkere materialer har fått vekten ned i kun 1,7 kg.

- midtlinekonstruksjon for rask åpning og redusert synk
- enkeltkappe
- lav vekt
- lavt pakkevolum
- godkjent av DHV etter verdens strengeste testnormer
- 38 m2
- vekt 1,7 kg


Expert 120 er godkjent for startvekt opp til 120kg.

Pris: 5000 NOK

Øvrige nødskjermer fra Charly Produkte kan leveres på forespørsel.


Team5 Orange ST
Styrbar nødskjerm for paraglider

Team5 har utviklet en styrbar nødskjerm etter Rogallo-prinsippet. Orange ST er trimmet slik at den har en flyfart fremover, og på hver av de to raiserene sitter et styrehåndtak. Flyfarten fremover genererer løft, og synkastigheten er kun omtrent halvparten av hva man kan forvente i en normal rundkallott. Ikke bare kan man styre seg ned, men også lande mye mykere enn normalt i nødskjermen. For å ha best effekt av styrbarhet bør nødskjermen kombineres med quick-out karabiner så man frigjør paraglideren helt eller kun på ene siden.

Kontruktør Dani Loritz har testet Orange ST en rekke ganger over land, og styrer seg inn og lander stående. Se video.

Orange ST:
- vekt
2,2 kg
- areal 36,3 m2
- vektområde: opp til 130 kg

min. synk<90 kg - 3,0 m/sek
min. synk-100 kg - 3,3 m/sek
min. synk-110 kg - 3,7 m/sek
min. synk>120 kg - 4,1 m/sek

Pris: 6500 NOK

Link til produsent