Dødsulykken til Robert Steigleder i Bassano den 020501 - med en paraglider Advance Sigma 4.

Karl Slezak, Sikkerhetsansvarlig i DHV
Oversatt til norsk av Geir Dyvik


Etter gjennomgang av skaderapporten av dr. Kai Jurgens datert 4.mai 2001 har jeg intervjuet alle kjente øyenvitner per telefon; Remo Kutz, Ronni Sarholz, Michael Knipping, Hans- Petter Eller, Manfred Zenker og dr Kai Jurgens. Ut fra dette gis følgende sannsynlige hendelsesforløp:


1. Hendelsesforløp

Robert Stiegler, B-Schein-pilot (høyeste sertifikatklasse i Tyskland, GD anm.), med 4 års erfaring og regelmessig flypraksis, hadde planlagt en distansetur sammen med sin venn Manfred Zenker. På startplass ventet piloter på at termikken skulle starte. Flyskolen Stubai var på plass med elever og gjennom førte flyving.

Ved ulykkestidspunktet hersket svake vindforhold på start. Etter en problemfri forlengsstart fløy Robert i retning av et steinbrudd. Tidligere hadde han prøvd baklengsstart som ble mislykket på grunn av de svake vindforholdene på start. Etter å ha flydd 50-100 meter fløy piloten inn i ei kraftig termikkboble. Skjermen nølte og skjøt deretter langt fremover. Stående tydelig foran piloten klappet et stort areal av skjermen inn. Størrelsen på innklappet blei vurdert forskjellig av øyenvitnene og beskrevet til 50 – 80%. Så fulgte en svært rask dreining mot den innklappede siden. Etter ca en omdreining åpnet innklappet seg selvstendig og rotasjonen ble sterkt redusert. Straks etter aksellererte skjermen i en spiralbevegelse nedover mens den var helt åpen. Rotasjonshastigheten ble beskrevet forskjellig. Remo Kuntz (erfaren pilot) og Michael Knipping (flylærerassistent) skildret det som harde kurver med en antatt synkhastighet på 6-8 m/s. Dr Kai Jurgens har derimot fra lufta observert en svært rask stupspiral med ca 80% helning på skjermen. (Stupspiral ser ovenfra i lufta mye raskere og spektakulær ut enn sett fra bakken og samme høyde). Flylærer Hans Peter Eller snakker om en stadig raskere spiralformet flyfigur. Etter tre rotasjoner slo Robert Stegleder i steinet terreng i bakken med forsiden av hode og overkropp. Høyden over bakken da hendelsen startet blei av alle øyenvitner beskrevet å være ca 150 meter.

Pilotene Ronni Sarholz og Mark Weisser som var på start, skyndet seg til ulykkesstedet og startet førstehjelp. Kort tid senere ankom dr. Kai Jurgens og en sykesøster med førstehjelpsutstyr og overtok redningsarbeidet. Tiltross for rask hjelp døde piloten på ulykkesstedet.


2. Foreløpig ulykkesanalyse

2.1. Pilotforhold
Alle øyenvitnene snakket samsvarig om at piloten ikke har vist noen reaksjon på at skjermen skjøt frempå, innklappet og den påfølgende stupspiralen. Fra en avstand på 50-100 meter ville skjermkrumningen som følge av en oppbremsing vært lett å se. Bevisstløshet er utelukket da piloten like før anslaget skrek høyt, noe som bevitnes av flere.

En tenkelig årsak til passiviteten til piloten er at piloten ikke holdt i styrehåndtakene da hendelsen inntraff. Uten styrehåndtaket i hånda er en pilotreaksjon ikke mulig på en så kraftig forstyrrelse.

Det observeres relativt ofte at piloter slipper styrehåndtakene etter start for å dra seg inn i seletøyet, slå på vario, GPS eller radio. Manfred Zenker observerte at den forulykkede i det minste rett før anslaget hadde begge bremselinene i hendene. Remo Kutz, som sto direkte ved siden av Manfred Zenker, mener derimot at det på grunn av avstanden ikke er mulig å si dette sikkert. Hans-Peter Eller er sikker på at piloten holdt begge bremsene i hendene, men at skjermen fly helt ubremset. Begge førstehjelperene Ronni Sarholz og Mark Weisser kan ikke huske nøyaktig om piloten hadde styrelinene i hendene da de fant vedkommende. Mark Weisser sier: ”heller nei”. Ronni Sarholz: ”mulig i den ene, vestre hånden”.

2.2 Skjermforhold
Paraglideren til den forulykkede var en Advance Sigma 4, DHV-kategori 2, aksellerert 2-3. Sigma 4 er en ytelses-vinge for svært erfarne piloter. Vitneobservasjonene av skjermoppførselen ved et heftig innklapp etter pendel er ikke uvanlig for denne kategori skjermer. DHV-testrapporten for innklapp ved full stirrup sier en rask dreining over 360 grader med stort høydetap for Sigma 4. Ved innklapp etter en nikkbevegelse fremover kan skjermreaksjonen sammenlignes med et innklapp med full stirrup.

Stupspiralen som oppsto etter at innklappet åpnet seg kan forklares som følende: Etter innklappet vipper piloten i seletøyet over mot den innklappede siden på grunn av avlastning av raisere. Forblir kroppsvekten passiv på sving-siden etter skjermåpning og det ikke gjøres noen korrektur med styrelinene, kan skjermen forbli i svingtilstand. Dette skjer bare ved fullstendig pilotpassivitet. En liten korrektur ved brems eller vektforskyvning ut av svingeretningen vil stoppe skjermdreiningen.

3. Sammendrag

Man kan gå ut ifra at Robert Steigler forventet en rolig flytur og ble fullstendig overrasket over den kraftige termikken og skjermreaksjonen. En ekstrem flysituasjon som kommer helt uventet kan føre til handlingslammelse som gjør selv enkle koordinerende handlinger umulig.

Ved to dødsulykker med lignende årsak i de to forutgående år observerte vitner manglende pilotinngripen. Man kan ikke utelukke at Robert Steigleder ikke holdt begge bremsehåndtakene i hendene og derfor ikke grep aktivt inn, men det er ikke svært sannsynlig.

DHV’s teknikere kunne ikke påvise noen avvikende tilstand på ulykkesutstyret i forhold til typegodkjenningen.

Oppførselen til skjermen i denne flytilstand er på ingen måte utypisk for denne klasse skjermer. Klasse 2 er definert: ”Krevende flyegenskaper, dynamisk reaksjon på forstyrrelser og pilotfeil” Klasse 2-3: ”Krevende flyegenskaper, svært heftige reaksjoner på forstyrrelser. Lite rom for pilotfeil”.